
שרון גם פעילה אזורית בתחום הנגשת התעסוקה ופיתוח הקריירה, ויש לה כמה טיפים מעשיים בשבילכם.
שרון, ספרי לנו על עצמך
אני יועצת ארגונית בעלת תואר שני ומאמנת עסקית. מתמחה באבחון ארגוני למנהלים ובעולם העבודה. מייעצת בנושא קריירה לצעירים בתחילת דרכם המקצועית ולעובדים במשבר. יש לי מעל 15 שנות ניסיון בניהול ומשאבי אנוש.
עד לפני שנה ניהלתי את שירות לקוחות אירופה של חברת Aetrex האמריקאית , השתתפתי בתערוכות ובכנסים בינלאומיים.
עולם העבודה של היום מורכב ודינמי. המפגש בין עובדים למנהלים ובין העובדים לבין עצמם מזמן אתגרים ומתיחויות. בתהליך האבחון והייעוץ הארגוני אני משלבת את הרגישות שלי לאנשים עם ראייה מערכתית להשגת מטרות הארגון.
אני מאמינה גדולה במצוינות ובסינרגיה ולכן קראתי לעסק שלי Altogether
רגע רגע, תוכלי להסביר בצורה פשוטה מה זה אבחון ויעוץ ארגוני ?

באבחון ארגוני הכוונה לבדיקה, איתור ומיפוי של תמונת המצב הנוכחית של הארגון. מבנה וחלוקת תפקידים, אווירה, נפשות פועלות…היועץ מציג את הממצאים ומציע דרכי פעולה לשם השגת שיא ההצלחה. בהפשטה: הוא ה”אורח לרגע” שרואה כאדם מקצועי ואובייקטיבי מהן הנקודות לשיפור בארגון.
ראשית כל הגדירי מיהם אותם מחפשי עבודה הנחשבים “מבוגרים”
מבוגרים נחשבים כל אותם בני 40 פלוס מינוס וכמובן בני ה50-60 שמחפשים עבודה. ברובם הם בריאים, נראים מצוין, אחרי גידול ילדים קטנים, חרוצים, ערכיים עם מוטיבציה בשמים, אבל מתקשים מאד למצוא עבודה בתחומם ובכלל.
האם הקושי נובע מהגיל בלבד או שנכנסים גורמים נוספים?
כמובן שהגיל משחק תפקיד, זה הולך ומחמיר ככל שהגיל עולה, אבל יש גם שוני בין גברים לנשים ובין אוכלוסיית המרכז לאוכלוסיית הפריפריה. הגיל עצמו מלווה בתכונות, מקצועות וניסיון שמאפיינים אותו.
אם כך, מהם הקשיים ש”מביא עימו הגיל” לעולם התעסוקה, עבור מחפשי העבודה?
אנחנו חיים בעידן של ידע והתמחות, הקשיים יכולים להיות מקצוע שפחות רלוונטי, כלומר מקצוע שירדו הביקושים לעובדים עקב אוטומציה , למשל פקידי בנק וסוכני נסיעות או אפילו מהנדס בתחום הולך ונעלם, שלא עשה הסבה מתאימה או התעדכן בטכנולוגיות חדשות. זה יכול להיות מקצוע שהגיוס בו הוא לרוב למשרות זוטרות והתחלתיות כמו משאבי אנוש ושירות לקוחות. יש תפקידים מקצועיים כמו ייעוץ ומזכירות רפואית שהיום נדרש מהם גם יכולות שיווקיות ומכירתיות, שלא לומר טלמרקטינג וגיוס כספים.
תופעת ה- overqualified : ההשכלה, הניסיון והוותק עלולים להיות לרועץ כיוון שמשרות בכירות הן נדירות יותר, רובן לא באמת מתפרסמות וכדי להגיע אליהן צריך קשרים רמים וספציפיים. הרבה פעמים קשה להגיע גם למשרות ביניים, כיוון שיש נטייה של המגייסים והממיינים לבחור אנשים דומים להם, כלומר צעירים (יש המקבלים הוראה מפורשת לסנן גילאי 40 ומעלה). גם ציפיות השכר של בני ה-40 הן בהתאם. מבחינתם, אין סיבה שירוויחו הרבה פחות ממה שקיבלו בעבר ובטח שלא שכר מינימום.
אדם בן 40 שמחפש פעם ראשונה עבודה אחרי 10-15 שנה, לא באמת יודע איך עושים זאת נכון. למשל השיטה של להרים טלפון, לפקסס, למלא קורות חיים מפורטים ע”ג שני עמודים, לשלוח למשרות כאשר עונים רק על חלק מהדרישות, עברה מהעולם.
זו נקודה כאובה, אבל לא כדאי להתעלם ממנה: הגיל יכול להביא עימו גם כבדות מסוימת, שחיקה, שובע מפוליטיקה ארגונית, העדר חיוניות (מכירים את הנוסח: דרושים עובדים מהירים, דינמיים, כיפיים עם ברק בעיניים? זה בד”כ מכוון לצעירים בני 25…). המעסיקים מודעים לזה ומחליטים מראש מה הפרופיל שמתאים להם למשרה. הפרופיל הזה יכול לכלול מראה חיצוני צעיר, גיל, מצב משפחתי, אזור מגורים.
…מה בכל זאת אפשר לעשות?
יש המון מה לעשות! ואני רוצה לבוא בבשורה אופטימית: כל מי שבאמת רוצה לעבוד ומוכן לעשות מאמץ של התאמה לשוק העבודה ולחיפוש נכון, ימצא בשלב מוקדם יחסית עבודה.
מכיוון שאין לנו שליטה על : משרות, פרופילים (type של מועמד) שאינם רלוונטיים לנו, או על מנהלים הנוקטים בageism , בואו נהיה חזקים ונשפיע על מה שכן אפשר.
אני שומעת מאנשים שפוטרו או אולצו להתפטר ואפילו מפנסיונרים צעירים, שהם מתביישים שידעו שהם כרגע לא עובדים. מתביישים עד כדי כך שהם מסתגרים בביתם.
זו טעות כפולה ומכופלת! אני מציעה לאותם מחפשי עבודה: תאכלו בנחת ארוחת בוקר, צאו לצעוד, חזקו קשרים חברתיים ומשפחתיים, תפוצצו את היומן בפגישות עסקיות/אישיות, היזכרו בתחביבים שלכם…״אבטלה״ היא רק שלב בדרך שלכם. היו ערניים להזדמנויות והיטיבו את הפוקוס.
אז מהם באמת הטיפים המעשיים שאת יכולה לתת לבני 40 פלוס בחיפוש עבודה בישראל של 2016?
אני אתמקד ב4 טיפים עיקריים למציאת עבודה לבני 40 פלוס :
- ראשית כל יש לרדת לשורש העניין, להתמקד ולזהות מהם המקצועות והתחומים הרלוונטיים, מהו הטווח הגיאוגרפי, היקף המשרה, מהי רמת השכר, מהם הקווים האדומים.
- שנית, יש להכין גרסא טובה ומעודכנת של קו”ח. זה כרטיס הביקור שלך! אני תמיד ממליצה להשמיט את שנת הלידה/הגיל (ולצערי לאימהות, גם את המצב המשפחתי) וכן כל מיני מקומות עבודה ישנים ומשרות זוטרות שלא מביאים איתם ערך אמיתי בשלב הסינון. לעיתים יש צורך בכמה גרסאות של קו”ח ובכל מקרה יש להסתפק בדף אחד ולחפש בשיטות של ימינו. (אתרי דרושים, רשתות חברתיות+ סעיף 3).
- יש לנצל את יתרונות הגיל: חוכמת חיים, ההיכרות עם עצמך, ניסיון וקשרים ישירים ועקיפים עם אנשים רבים. היו יצירתיים ואקטיביים בחיפוש, פנו יזום ומתוחכם לכל מקום או אדם רלוונטי. חשבו אפילו על הצעת פונקציה חדשה לארגון. הבינו מה הערך המוסף שלכם ואיך אתם אוספים את כל הכישורים והידע שצברתם בעולם העבודה ומחוצה לו ומוכיחים שפשוט חייבים אתכם! אתם האדם הנכון בזמן הנכון לאותו ארגון.
- זה הטיפ שיכול להיות לגמרי ה deal maker:: אמונה עצמית!
ככל שאני מעמיקה לתוך עולם הגיוס וההשמה, ומתוך ניסיוני בייעוץ קריירה, אני מבינה שהבסיס הוא העצמה. רבים מדורשי העבודה הם חסרי בטחון, שבעי אכזבות וכישלונות. הם שוכחים מיהם ומהן האיכויות המיוחדות שהם מביאים איתם למקום העבודה. לא מאמינים שהמגייסים זקוקים להם ורוצים אותם, לפעמים יותר ממה שהם מעוניינים במשרה. לקחתי על עצמי תפקיד להעצים אותם ולאמן אותם עד שתחזור להם האמונה בעצמם (זוכרים כמה בטוחים הייתם בעצמכם כילדים?!) ראשית באופן מלאכותי ובעזרתי ובהמשך עבודה עצמית לגמרי.
למשל, פנתה אלי דרך הקבוצה בפייסבוק מזכירה בכירה, שיצאה לפנסיה מוקדמת והר
גישה ממש מצוקה בלהיות פתאום בבית. היא אישה צעירה בנפשה, מלאת מרץ שחיפשה חודשים עבודה ואפילו לא זומנה לראיונות. היא פיתחה כבר מרירות וציניות סביב נושא החיפוש. בעבודה משותפת היא הבינה שהיא יורה לכל הכיוונים, במקום להתמקד במשרות שהן באמת מתאימות לה ושיש לה סיכוי להתקבל אליהן וכן שעליה להיפטר מה attitude, כי זה ממש לא משרת את המטרה, אלא להיפך. היא התפשרה על סוג הארגון ובכירות התפקיד וכך מצאה דרך הקבוצה משרה חלקית במזכירות קרוב לבית ולנכדים והיא מרוצה מאד.
מקרה נוסף: מנהל בכיר מאד מאחת מחברות ההייטק התפטר לאחר שלא קודם. האוויר בצמרת נהיה דליל…אשתו שהיא מכרה ותיקה פנתה אלי לעזרה. קובץ קורות החיים שלו היה זקוק לעריכה ולשדרוג, פתחנו לו משתמש ב linked in והוא קיבל ממני תמיכה והכוונה איך לחפש משרה מתאימה בצורה אקטיבית. להתגבר על המבוכה ולפנות לכל אדם שיכול לקדם אותו במציאת עבודה בקשר ישיר או עקיף. גם אני פניתי לכל מיני אנשים בארגונים רלוונטיים ובסופו של דבר פנו אליו דרכי כמה מגייסות מחברות סטארט אפ שיודעות להעריך את הניסיון והמומחיות שלו והגיל ממש לא מעניין אותן. בימים אלה הוא מתראיין ומרגיש הרבה יותר רצוי/מחוזר ואופטימי.
אני פונה אליכם בני 40+ , זוכרים איך הרגשתם בעת חיפוש עבודה אחרי הצבא/הלימודים??? כאילו העולם פרוס בפניכם ושוק העבודה פשוט מחכה רק לכם…ועכשיו?
בעת כתיבת קורות החיים, חיפוש העבודה ובראיון עצמו, מומלץ לשחזר את אותה הרגשה ראשונית ונפלאה: Here I come!!! נכון, זה קשה יותר, אבל זכרו שמקומות עבודה רבים כבר למדו להכיר ולהעריך עובדים באמצע החיים.
לייעוץ , תמיכה וליווי התקשרו אלי 054-4658753, שרון
הדף העסקי שלי https://www.facebook.com/Altogether.sharon.raviv/